История
Черни дупки
Мъглявини
Галактики

  Венера е голяма почти колкото Земята. Обикаля около Слънцето на разстояние 110 милиона километра от него. Върху нейната плоска в по-голямата си част повърхност се извисяват няколко района, наподобяващи земните континенти.

  Атмосферата на Венера е много плътна. Образувана е главно от въглероден диоксид (в газообразно състояние) и е толкова гъста, че упражнява огромно налягане върху повърхността на планетата. На Венера има и облаци от сярна киселина. Те пораждат дъждове, които биха изгорили всяко живо същество на повърхността.

Вечерница
  През определена част от годината Венера може лесно да се наблюдава непосредствено преди зазоряване или след залез с невъоръжено око. Затова я наричат Зорница или Вечерница в зависимост от времето, когато се вижда. След Слънцето и Луната, Венера е най-яркото тяло на небесния свод.

Тежка атмосфера

Бавно въртене
  Венера се Върти около оста си по посока противоположна на посоката на въртене на Земята и на повечето други планети.
На Венера и отнема повече време да се завърти веднъж около оста си, отколкото да направи една обиколка около Слънцето. Това означава, че венерианското денонощие е по-продължително от венерианската година.

Венера
Звезди
Планети
Метеори
Астероиди
Звездното небе


Слънчева система
Комети
Фотоси
Обсерватории
Интернет адреси
Какво е астрономия?
Знаете ли че...
За нас
Астрономия за всички
Астрономия за всички
Слънчева система
Меркурий   Венера   Земя   Марс   Юпитер   Сатурн   Уран   Нептун